torstai 17. helmikuuta 2011

Ei mitään uutta ;)

Koira vie ja omistaja vikisee

julkaistu 11.02. klo 05:38, päivitetty 11.02. klo 09:38
Koirakoulutusta
Kotikoiran koulutukseen ei vaadita sirkustemppuja, vaan johdonmukaisuutta. Bordercollie Cindi on palveluskoirien erikoiskoulutuksessa.
Kuva: Mira Kastu
Palveluskoiraharrastajat ovat huolestuneita koirien lisääntyvästä häiriköinnistä. Milloin ne uutisten mukaan käyvät sauvakävelijöiden tai hiihtäjien kimppuun, milloin raatelevat toisiaan. Häirikkökoiralta puuttuu johtaja, sanovat harrastajat.
Koiran hankkimiseen pitäisikin nykyistä tiiviimmin yhdistää sen koulutus. Tavallinen kotikoirakin tarvitsee koulutusta, jotta siitä ei kehity häirikköä. Koulutusta saa samalla myös koiran omistaja, kertoo Turun Käyttökoirakerhon puheenjohtaja Jorma Impilä.

Häiriköksi kasvaa

- Televisio-ohjelmista monet ovat varmaan seuranneet ammatti-ihmisten ponnisteluja palauttaa sekaisin menneitä koiraparkoja järjestykseen. Jokaisen koiranpentua edes ajattelevan olisi hyvä muistaa, että koira on laumaeläin. Sillä on hyvä olla, jos se tietää kuka on lauman johtaja. Ellei koiran omistajasta ole siihen, eli hän on epäjohdonmukainen tai muuten vain päättämätön, alkaa koira johtajaksi ja silloin tulee vaikeuksia, sanoo Impilä.
Koulutusta on helppo saada Varsinais-Suomessa. Yhdistyksiä on useita ja ne järjestävät säännöllisesti koirakoulutusta. Kursseja on niin sekarotuisille kuin rotulemmikeillekin ja monille eri palveluskoiralajeille myös omansa. Turun Käyttökoirakerho on Varsinais-Suomen suurin palveluskoirayhdistys, joka taas on Suomen Kennelliiton jäsen.

Turhaa arkailua

- Välillä tuntuu, että omistajat hiukan arkailevat yhdistykseen tulemista. Ajattelevat perisuomalaiseen tapaan että meidän koira ei oikein osaa mitään. Yhdistyksessähän juuri saa sitä koulutusta ja opastusta. Ja sitä voi ottaa vastaan aivan niin paljon tai vähän kuin katsoo tarvitsevansa.
- Meidän toiminnastamme ei ehkä tiedetä niin hyvin kuin koiranäyttelyistä tai muusta koiratoiminnasta. Tässä eivät pyöri isot rahat, emmekä ole kai kovin mediaseksikkäitä, mutta kun 20 euron jäsenmaksulla saa oivallisen koulutuksen koiralle ja vähän itselleenkin, on se mielestäni melko hyvä vastine sijoitetulle rahalle, laskeskelee Impilä.
Turun Käyttökoirakerho viettää lauantaina 60-vuotisjuhliaan. Juhlassa julkistetaan Matti Äärilän toimittama 120-sivuinen historiikki. Sellaisia on Suomessa tehty vain harvoin koirayhdistysten toiminnasta.
YLE Turku